tehokas arki.

Tehokas arki vai vain uusi arki? Uusi arki on yllättänyt monet niin hyvässä kuin pahassakin. Tuntemukset etätyöskentelyn ja -johtamisen maailmassa vaihtelevat. Monella varmasti alkuun oli fiilis, että ei ole todellista, ihan kauheaa, miten pystyn työskentelemään etänä ja miten johdan joukkojani etänä. Sitten yhtäkkiä asiat vain loksahtivat paikoilleen ja arki alkoi rullaamaan kuin luonnostaan. Toiset taas ottivat alun kuin loman kannalta. Nukkuivat pitkään, ulkoilivat ja hoitivat muutamat palaverit verkkareissa tukka pystyssä. Sitten totuus valkeni. Etänä on myös tavoitteet, deadlinet ja muutkin velvoitteet yhtä lailla. Esimerkit olivat hiukan kärjistettyjä, mutta samaistut varmasti joihinkin näihin tuntemuksiin.

Etätyöskentely ja erityisesti etäjohtaminen alkoivat herättää hyvin ristiriitaisia tuntemuksia. Some alkoi tulvia ohjeistuksia siitä, kuinka etänä työskennellään, mikä on paras rytmi sekä kuinka erotat työ- ja kotiajan. Toinen koki etätyön helpoksi ja toinen vaikeaksi. Toinen rakasti rauhaa, toinen ei saanut kotona mitään aikaiseksi ja kaipasi kipeästi sosiaalisia kohtaamisia ihan livenä. Monesta taas varmasti alkuun tuntui, että päivissä oli enemmän aikaa, kun työmatkat ja muut siirtymät jäivät pois. Olo tuntui todella tehokkaalta. Tervetuloa tehokas uusi arki. Vaikka muutosvastarintaa etätyöskentelyynkin oli paljon, yllättävän nopeasti kuitenkin vanhat tavat unohdetaan ja uudet otetaan haltuun. Varsinkin kun on pakko.

"Monen työpäivä saattaa siis olla täydempi kuin ennen?"

Koronatilanteen aiheuttamana edessämme on uusi arki. Monet tavat toimia ovat tulleet jäädäkseen. Etätyöskentelystä on tullut uusi normaali ja suositeltu tapa moneen yritykseen. Niihinkin, joissa sitä jopa paheksuttiin tai siihen ei annettu mahdollisuutta. Moni asia etätoimistolla on kuitenkin muuttunut. Etätyöskentely on tuonut tullessaan sen, että kun siirtymiä ei ole ja työmatkoihin ei kulu aikaa, voidaan palaverit laittaa peräjälkeen minimaalisin tauotuksin aina 8-17 välillä. Monen työpäivä saattaa siis olla täydempi kuin ennen. Lisäksi on opittu small talkin heitto videopalavereissa ja puheluissa vaihdetaan enemmän kuulumisia, kun ei enää tavata lounastauolla. Koulutukset ovat pääsääntöisesti joko jäissä tai etänä. Etäkoulutuksessa kouluttaja ei samalla tavalla näe osallistujien reaktioita eikä saa vastaavaa vuorovaikutusta kuin livenä. Osallistujien kynnys kysyä asioita on isompi. Johtamisen läsnäolo on etänä vaikea toteuttaa. Tai se laiminlyödään tilanteen varjolla kokonaan.

Parhaimmillaan saisimme tästä tilanteesta, etätyöskentelyn lisääntymisestä ja osin pakotetustakin käyttöönotosta, käyttöömme timanttisia toimintamalleja. Mutta ne vaativat uuden arjen opettelun. Uusi tehokas arki on tervetullut ja se mahdollistaa paljon, mutta ilman pysähtymistä, organisointia, tiukkaa ajanhallintaa ja tavoitteita, sopivaa itsekkyyttä sekä ripausta luovuutta se ei kuitenkaan suju. Ainakaan parhaalla mahdollisella tavalla!

? Vinkki!

Kun työskentelet etänä, älä unohda kuitenkaan "lähteä" töihin. On tärkeää, että sijoitat etätyöpisteesi niin, että se ei ole paikka, jossa vietätte perheen yhteistä aikaa tai sinulle muutoin tärkeä paikka esimerkiksi rentoutumisen kannalta. Älä siis valitse työpisteeksi sohvaa tai ruokapöytää. Erota työ ja vapaa-aika toisistaan mahdollisimman hyvin. Lähde siis kotonakin töihin!

myös nämä voisivat kiinnostaa sinua.

Tilaa uutiskirje

Love it uutiskirje on sinulle, joka olet kiinnostunut itsesi kehittämisestä ja johtamisestaTilaa nyt!

Tilaan uutiskirjeen
Hyväksyminen*

ota yhteyttä.

Noora Uitto

+358 45 618 1988

[email protected]

Emilia Rautiainen

+358 40 730 7076

[email protected]

Miten panostan henkilöstööni vaikuttavasti vuoden loppukirissä?