Seija Strand kertoo, että kun häneltä kysyttiin mikä hänestä tulee isona, hän oli vastannut vaihtoehtojen olevan aivo- tai sydänkirurgi, siivooja tai sisustussuunnittelija. Edesmenneen isänsä kanssa Seija aina naureskeli olleensa liian laiska päästäkseen lääkikseen. Kun vanhemmat viettivät viikonloppuja mökillä, hän päästi valtavan mielikuvituksensa valloilleen. Seija siivosi ja möbleerasi kodin uudelleen kantaen huonekaluja ja raahaten olohuoneen painavat tuolit uuteen järjestykseen. Omien sanojensa mukaan hän on siivoushullu, eli harrastaa siivousta nimenomaan puhtauden vuoksi: "Rakastan vastapestyjen lattioiden tai kylppäreiden tuoksua ja sitä, että pinnat ovat puhtaita, vailla likaa, sormenjälkiä tai tahroja."
Seija kertoo lähtevänsä kaikessa suunnittelussaan liikkeelle käytännöllisyydestä ja toiminnallisuudesta. Kun ne toimivat, tulee visuaalisuus automaattisesti. Hän on ollut aina kiinnostunut kestävästä kehityksestä, joka viime vuosina on noussut muodikkaaksi trendisanaksi. ”Olen sekä omassa että asiakkaiden kodeissa aina pyrkinyt valikoimaan tuotteita, jotka kestävät asiakkaan silmän, aikaa ja käyttöä.” Tärkeää on selvittää, kuinka pitkäjänteistä sisustussuunnitelmaa asiakkaalle luodaan. Onko kodissa esimerkiksi koiranpentuja, joiden vuoksi sohva menee joka tapauksessa neljän vuoden päästä vaihtoon. Tai kun lapset kasvavat sisustuksen tarve on eri. Miten kodin tarpeet muuttuvat? Suunnitelman on oltava muunneltavissa: Kun lapsi kasvaa, voidaanko korottaa laatikostoja vai tehdäänkö tilalle kaappi. Suunnittelun täytyy olla järkevää ollakseen kestävää. Seija vertaa sisustussuunnittelua autolla ajamiseen, jossa täytyy katsoa eteen, taakse sekä molemmille sivuille.
Seija Strand haluaa yllättää asiakkaan parantamalla kodin toimintoja.
Osana intohimoduuniaan Seija kertoo piiskaavansa itseään suunnitelmia tehdessään. Hän voisi päästä helpommalla monessakin eri valinnassa, mutta haluaa päästä sisälle asiakkaiden koteihin ja todellisiin tarpeisiin. Aina on huomioitava se, että materiaalit vastaavat käyttötarkoituksia. Intohimo, värit ja materiaalit – konkretia ja kokonaisuuden onnistuminen ovat suunnittelun ytimessä. Seijan mukaan mahtavinta on, kun osaa yllättää asiakkaan parantamalla kodin toimintoja ja tuomalla sinne arkea parantavia asioita. ”Voi hihkaista itselleen Hitto, jes! ja taputtaa olkapäälle: Hyvin mä annoin oman aikani ja ajatukseni tähän projektiin!” Seija ei intohimoltaan suostu tekemään suunnitelmia liukuhihnatyöskentelynä. Tilan käyttötarkoitus, valaistus, materiaalit, miten tilassa ollaan, säilytystarpeet, toiminnot – muun muassa näihin syventyminen ja keskittyminen on intohimoa lajiin.
”Voi hihkaista itselleen 'Hitto, jes!' ja taputtaa olkapäälle: Hyvin mä annoin oman aikani ja ajatukseni tähän projektiin!”
Seija kokee saavutuksikseen jokaisen luovutuksen yhteydessä sen, että saa yllättää asiakkaan ja remontin jälkeen heistä tuntuu, että tämä oli hyvä sisustussuunnitelma. Seijan ikuinen "high-light" saavutus oli Kotoisa televisio-ohjelmassa vastaan tullut hirsitalo, josta Seija ajatteli, ettei pysty eikä kykene tähän. Yleensä tilat puhuvat Seijalle: kun Seija astuu sisään tilaan, hän alkaa heti avaruudellisesti hahmottaa, miten tila toimii tai toimisi. Kyseinen hirsitalo ei puhutellut Seijaa vaan hahmottaminen ja luovuus menivät jumiin. Hän koki olevansa jyrkänteen reunalla pohtien kestävätkö hänen siipensä tätä projektia, elämänsä haastavinta sisustusprojektia. Meni monta yötä, että hän keksi, miten lopputulos toimisi ja joka lopulta toimi ja oli onnistunut. Vaikea kohde yllätti positiivisesti pitkään kokeneena sisustussuunnittelijana toimineen Seijan. "Oli todella hyvä, että uskalsin ottaa haasteen vastaan ja samalla ravistella ja ehkäpä myös nöyrästi vahvistaa omaa uskoa itseeni suunnittelijana. Epämukavuusalueella on hyvä myös välillä käydä ja vahvistua ja saada lisää oppia sinne astumisen avulla."
Intohimoduunissa on haasteita - ja unelmia.
Tällä hetkellä Seija Strand elää hektistä aikaa intohimoduuninsa parissa. Hänellä on lukuisia uudiskohteita ja saneerauskohteita, vanhoja taloja, joita laitetaan kuntoon. "Mun nimi on Seija Strand ja olen työnarkomaani", Seija naurahtaa. Hän yrittää opetella ottamaan aikaa myös itselleen työnteon ohessa - se on hänen opinpaikkansa toistaiseksi. Intohimoduunin haaste on, että oppii ja pystyy jaksottamaan työelämän ja muun elämän sopivalle balanssille, koska työ on puhtaasti ihtohimoa siihen asiaan. Aikatauluttaminen ja ei-sanan opettelu on haastavaa.

Seija toimii tällä hetkellä yksin, tarpeen mukaan muutaman apukäsiparin kanssa, mutta hänen unelmansa on kasvattaa yritystään useammalla työntekijällä. Hän vielä pohtii alitajuisesti sitä, miten se toimisi, koska televisiosta on tullut hänen julkinen CVnsä ja asiakkaat haluavat hänet henkilökohtaisesti projekteihinsa. Seija uskoo työssään rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen ja haluaa seistä suunnitelmiensa takana alusta loppuun jokaista sisustuksellisen yksityiskohdan valintaa myöden.
Seijan vinkki omaa intohimoduuniaan suunnittelevalle on "Intohimoduunarit yrittäkää kuunnella itseänne! Balanssin löytäminen on se avain. Jos on intohimo johonkin, niin usko itseesi, ole rohkea ja lähde nöyrästi, mutta anteeksipyytelemättä ja kunnioittavasti toteuttamaan itseäsi - se on se juttu!"
Voit tutustua Seijaan lisää hänen sivuillaan sekä instagramissa.
Lue myös muut unelmaduunarien tarinat tästä.